Vedtekter
For Fangers Pårørende (FFP)
Revidert av årsmøtet 8. juni 2021
Revidert av årsmøtet 15. mars 2011
Revidert av årsmøtet 7. mars 2007
Revidert av årsmøtet 26. februar 2002
Revidert av årsmøtet i 1994, 1998, 1999
Vedtekter vedtatt på stiftelsesmøte 21. oktober 1992
1. Organisasjonens navn og målgruppe
1.1 Organisasjonens navn er: For Fangers Pårørende (FFP)
1.2 FFP arbeider for barn, unge og voksne pårørende til innsatte eller domfelte som soner straff i
samfunnet. FFP er opptatt av mangfold og inkludering, og for at det skal være like vilkår
for alle grupper pårørende i møtet med kriminalomsorgen.
2. Formål
2.1 For Fangers Pårørende (FFP) er en landsdekkende støtte- og interesseorganisasjon som har
som mål å bidra til å bedre pårørendes situasjon, helse og livskvalitet, samt å forebygge
kriminalitet og sosiale problemer. FFP arbeider for synliggjøring og bedrede vilkår og
rettigheter for pårørende. Fokus på barn og unges rettigheter er sentralt i FFPs arbeid.
3. Arbeidsområder
Formålet skal oppnås gjennom følgende:
3.1 Gi støtte og rådgivning til pårørende.
3.2 Drive informasjonsarbeid gjennom å samle erfaring og synliggjøre kunnskap om pårørendes situasjon.
3.3 Samarbeide med kriminalomsorgen og andre myndigheter for å bidra til bedring av forholdene for pårørende, og kontaktmulighetene mellom pårørende og innsatte.
4. Organisasjon
4.1 For Fangers Pårørende (FFP) har organisasjonsformen forening.
4.2 FFP er en selvstendig og uavhengig organisasjon, men vil søke samarbeid med andre som arbeider for å fremme mål som er i overensstemmelse med foreningens vedtekter.
4.3 FFP skal arbeide for å gi et landsdekkende tilbud med lokalavdelinger og lokale tiltak for pårørende
4.4 FFPs lokalavdelinger er juridisk underlagt hovedkontoret, og skal utføre sine arbeidsoppgaver i samsvar med FFPs vedtekter og styrets beslutninger.
4.5 Årsmøtet er foreningens høyeste organ og avholdes innen utgangen av mars måned. Styret har ansvaret for innkalling, saksforberedelse og dagsorden på årsmøtet. Medlemmer kan komme med forslag til årsmøtet. Forslagene må være styret i hende senest 2 uker før årsmøtet.
Årsmøtet behandler FFPs regnskap og velger styre, revisor og valgkomité. Innkomne forslag avgjøres med alminnelig flertall. Eventuelle vedtektsendringer krever 2/3 flertall.
Ekstraordinært årsmøte holdes når styret eller mer enn 10 medlemmer krever det. På møtet behandles kun de spørsmål som er nevnt i innkallingen, som sendes ut minst 2 uker før møtet holdes.
4.6 Styret velges av årsmøtet og skal bestå av 3 til 7 personer. Styremedlemmene velges for en periode på to år, slik at halvparten av styremedlemmene skal være på valg ved hvert årsmøte. Styret konstituerer seg selv og velger sin arbeidsform. Styreleder og minst halvparten av styret bør ha pårørendeerfaring.
Styret fatter prinsipielle beslutninger om foreningens prioriteringer, arbeidsform og etiske retningslinjer. FFPs standpunkter i prinsipielle saker fastsettes av styret. Styret ansetter daglig leder og fastsetter lønn for ansatte. Styret skal godkjenne etablering av lokale avdelinger, og skal holdes orientert om lokale tiltak.
4.7 Daglig leder er ansvarlig for den daglige driften av FFP. Daglig leder skal planlegge og gjennomføre FFPs virksomhet i tråd med FFPs vedtekter og styrets beslutninger. Daglig leder har ansvar for økonomisk styring av virksomheten i samsvar med fastsatt budsjett.
4.8 FFP har en arbeidsgruppe med ansatte som utfører FFPs daglige arbeidsoppgaver.
5. Medlemskap
5.1 Pårørende og andre som er enig i foreningens formål kan være medlem i FFP.
5.2 Årlig medlemsavgift fastsettes av årsmøtet. Organisasjonen kan motta gaver fra medlemmer, privatpersoner og næringsliv.
5.3 Medlemmer som aktivt motarbeider foreningens formål eller handler på en måte som i vesentlig grad kan skade foreningens arbeid, vil bli ekskludert.
5.4 Kontakt med FFP skal som hovedregel skje på den pårørendes eget initiativ.
5.5 Pårørende kan benytte seg av foreningens tilbud om støtte og rådgivning uavhengig av formelt medlemskap.
6. Ansvarsforhold og avgrensninger
6.1 Ingen medarbeidere eller styremedlemmer har anledning til å benytte FFPs navn til å fremme egne interesser. Ved henvendelser til myndighetene i egne saker, skal det gjøres oppmerksom på at det er en privat henvendelse og at de ikke representerer FFP i sakens anledning. Dersom saken ønskes fremmet gjennom FFP, skal henvendelse til myndighetene skje fra arbeidsgruppen.
6.2 Myndighets- og fengselskontakt ivaretas av styret, daglig leder og arbeidsgruppen, samt av lokalavdelinger innenfor deres geografiske område.
6.3 Pressekontakt ivaretas av styret, daglig leder og arbeidsgruppen, samt av lokalavdelinger innenfor deres geografiske område.
6.4 FFP skal ikke benytte sitt navn i enkeltsaker. I saker som er av prinsipiell interesse eller i spesielle saker der FFP vurderer at den pårørende ikke får den hjelpen han/hun har krav på, kan FFP engasjere seg etter avklaring med daglig leder og den saken gjelder.
7. Taushet
7.1 Styret, arbeidsgruppen, lokalavdelinger og andre som utfører arbeidsoppgaver for FFP har taushetsplikt om forhold og personer som de får kjennskap til gjennom sitt virke i FFP.
7.2 FFP skal behandle navn og andre personopplysninger konfidensielt og slik at tilgjengeligheten av disse beskyttes. Bilder skal ikke deles på sosiale medier eller andre steder uten etter samtykke fra de som er avbildet.
7.3 Enhver som deltar på FFPs arrangementer skal behandle den informasjon de får tilgang til med diskresjon og respekt. I møtene skal verken personer eller enkeltsaker omtales på en slik måte at det kan virke uheldig for de berørte. FFP har et ansvar for å gjøre gjeldende regler og rutiner kjent for brukerne.