Ofte stilte spørsmål

Savner du svar på noen ting? Er det noe du ikke forstår? Bare ring oss eller skriv hvis du lurer på noe eller har noe du vil si! Noen ganger kan det være vanskelig å vite hva man skal spørre om også. Men du kan gjerne kontakte oss likevel!

Kan barn komme i fengsel?

Ingen barn under 15 år kan komme i fengsel. Det er veldig få under 18 som kommer i fengsel. De som er mellom 15 år og 23 år skal tas ekstra godt vare på hvis de er i fengsel. De skal få ha mye kontakt med familien sin.

Hvorfor må noen sitte i fengsel?

Hvis man bryter loven og gjør noe forbudt, kan man komme i fengsel. Det er mange ting som er forbudt, for eksempel å stjele, å skade noen, å ikke betale skatt, å kjøre for fort, å drepe noen, å selge narkotika eller andre ting som er ulovlig i Norge. Hvis det blir oppdaget at man har gjort noe ulovlig, kan man bli satt i fengsel.

Hvem bestemmer at noen må sitte i fengsel?

Det er dommere i retten som bestemme om noen skal sitte i fengsel. Først undersøker politiet grundig om hva som har skjedd. Den som er mistenkt har rett til å snakke med en advokat som skal hjelpe han eller henne. Dommerne ser på alle bevisene til politiet og advokaten og prøver å finne ut mest mulig om hva som har skjedd. Dommeren skal også finne ut om den som er mistenkt har ansvar for det som har skjedd. Hvis det er veldig sannsynlig at den mistenkte personen har gjort noe ulovlig blir han eller hun dømt. Dommeren ser på lovene og bestemmer hvilken straff personen skal ha. Det kan være at personen må betale penger eller må sitte i fengsel i noen uker eller måneder eller år.

Kan man bli satt i fengsel selv om man er uskyldig?

Noen ganger sitter man i fengsel mens saken etterforskes. Det heter å sitte i varetekt. Før de er sikre på hva som har skjedd, kan dommerne i retten bestemme at en som er mistenkt for å ha gjort noe ulovlig, må sitte i fengsel mens politiet undersøker saken nærmere. Kanskje er denne personen uskyldig og da får personen komme ut etter at politiet er ferdig med å etterforske.

Kan jeg besøke familiemedlemmet mitt som sitter i fengsel?

Som oftest kan du det. Barn og ungdom kan komme på besøk i fengsel, men de må gå sammen med en voksen. Det må bestilles time på forhånd. Noen ganger bestemmer voksne at det er best for barna å ikke gå på besøk i fengsel. Du har rett til å si din mening om dette.

Hvorfor får ikke barna alltid vite om det når en i familien kommer i fengsel?

Noen barn opplever at ingen forteller dem om fengslingen. Ofte synes de voksne at det er vanskelig å vite hvordan de skal fortelle om det. Noen tenker det er best å la være å si noe. De er kanskje redde for at barna skal bli lei seg eller at de ikke skal forstå. Derfor forteller de ikke hva som har skjedd. Vi i FFP Ung tror det som regel er best for barn å få vite sannheten. Vi kan hjelpe foreldre med å finne ut av hvordan de kan fortelle det.

Hva kan jeg si til vennene mine og klassekamerater?

Dette finnes det ikke et enkelt svar på. Det spørs hva som blir best for akkurat DEG. Noen har det greit med å fortelle mye til alle, mens andre vil at så få som mulig skal få vite om fengslingen. Vi tenker at det i hvert fall er bra at du har noen du kan snakke med.

Vi har vært på en del skoler og snakket med ungdommer om dette. De aller fleste foreslår at man bare sier det som det er, f.eks.: “Det er noe jeg må fortelle deg, det har skjedd noe. Pappa er kommet i fengsel.” Venner kan reagere på forskjellige måter. Noen vil stille spørsmål, andre vet kanskje ikke helt hva de skal si. Men uansett: Gode venner støtter en! Her er noen forslag til hva som går an å si:

 • “Storebroren min sitter i fengsel og det er ganske kipt. Jeg er litt lei meg.
 • “Mammaen min sitter i fengsel fordi hun har gjort noe ulovlig. Men hun er en snill mamma.”
 • “Pappa sitter i fengsel. Jeg har vært på besøk der. Vil du høre om det?”
 • “Jeg har ikke lyst å prate om det. Spør læreren min hvis du lurer på noe.”
 • “Jeg har ikke lyst til å snakke om det. – Men skal vi spille fotball?”
 • “Vet du hvordan det er i et fengsel? Skal jeg fortelle?”

Vi forstår at det kan være vanskelig å få en klar oversikt over hva man tenker, føler og hvordan det vil bli å fortelle om det. Derfor har vi i FFP Ung laget en liste med noen punkter som vi håper kan være til hjelp:

 • Tenk over hva du vil si om det som har skjedd hvis noen spør.
 • Skriv ned alle tankene dine, dette kan hjelpe deg med å sette ord på hvordan du har det.
 • Det kan være greit å øve seg ved å snakke med dem hjemme om hva du vil si og ikke si.
 • Det viktigste er at du bestemmer selv hvor mye du vil si.
 • Er det noe du synes ville blitt ubehagelig å prate om? Tenk over hvordan du kan snakke om det eller bestem deg for å sette en grense (”Det vil jeg ikke snakke om.”)

Husk at DU vet sikkert mye mer enn de fleste om fengsel. Og DU kjenner sikkert den som sitter i fengsel bedre enn de som spør. Les mer om dette under tema: Hemmeligheter

Er de som sitter i fengsel slemme?

Selv om en person sitter i fengsel, betyr det ikke at den personen er slem. Ingen er bare snill eller bare slem. Selv om noen har gjort noe ulovlig og noe galt, så kan man være snill også. Man er jo samme person som før! Man kan godt være en snill mamma eller pappa selv om man har gjort noe galt.

Er det bare meg som har en mamma eller pappa i fengsel?

Nei. Hvert år opplever 6000 – 9000 barn at mamma eller pappa kommer i fengsel. I tillegg er det mange tusen barn som opplever at andre i familien, som bestefar, tante, stefar eller bror kommer i fengsel.

Hvordan er det i fengsel?

Det er ganske stor forskjell på fengslene. Det er ca 50 fengsler i Norge. Noen er store og noen er små. Noen ser ut nesten som vanlige hus og andre er store bygninger med en høy mur rundt. Les mer om fengsler.